Natočte REEL k eurovoľbám a vyhrajte cestu do Štrasburgu

Natočte video a ukážte, prečo má zmysel zúčastniť sa 8. júna VOLIEB DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU. Najlepšie video získa výlet do sídla EP v Štrasburgu a účasť na pracovnom dni Euroscola.

Voľby do Európskeho parlamentu prebehnú na Slovensku v sobotu 8. júna 2024. V tých posledných - v roku 2019 - prišlo k urnám len o niečo viac ako 20 percent voličov. A to napriek tomu, že Európsky parlament ovplyvňuje viac ako polovicu slovenskej legislatívy. Máte vo svojom okolí ľudí, ktorí tvrdia, že ich hlas nič nezmení? Alebo sa jednoducho o politiku nezaujímajú? Pomôžte svojim videom vzbudiť v nich zmysel pre občiansku povinnosť a ukázať svojmu okoliu, že veci okolo nás voľbami zmeniť jednoznačne môžeme!

Natočte video, v ktorom ukážete, ako Európska únia ovplyvňuje váš každodenný život. Môžete sa napríklad inšpirovať naším dokumentárnym videom Využi svoj hlas, ktoré hovorí o tom, že demokracia nie je samozrejmosť.

 

AKO NA TO?

• Spracujte v ľubovoľne veľkej skupine študentov video s dĺžkou 60 - 90 sekúnd, v rozmere vhodnom pre lnstagram reel (preferovaný pomer strán 9:16).

• Videá zasielajte vo formátoch .mp4, .mov, .avi či .mkv.

• Vo videu ukážte, ako EÚ ovplyvňuje váš každodenný život a prečo má zmysel ísť voliť vo voľbách do Európskeho parlamentu.

• Video musí byť zrozumiteľné, súvisieť s témou súťaže a nesmie obsahovať vulgarizmy alebo prvky násilia.

• Video musí byť autentické a autorské.

• Hotové video zašlite na epbratislava@ep.europa.eu spolu s údajmi o súťažiacej škole a v mene kontaktnej osoby, ktorá bude sprevádzať školskú triedu/skupinu študentov do Štrasburgu.

• Súčasne video zverejnite na verejný instagramový profil školy či súťažiacich, označte ho hashtagmi #vyuzisvojhlas a #eurovolby  a označte aj @europskyparlament.

Budeme radi, ak začnete sledovať profil Kancelárie Európskeho parlamentu na instagrame @europskyparlament.

 

KTO SA MÔŽE ZÚČASTNIŤ?

Súťaž je určená pre študentov stredných škôl. Videá môžu študenti natáčať v rôzne veľkých skupinách.

 

VÝHRA

Hlavnou cenou (pre video, ktoré sa umiestni na prvom mieste) v súťaži je pozvanie pre 24 študentov + 2 pedagógov na celoeurópske stretnutie študentov Euroscola do sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu vo Francúzsku. Na cedtu bude poskytnutý Európskym parlamentom aj finančný príspevok, ktorý sa bude odvíjať od vzdialenosti výhernej školy od Štrasburgu. Výhercovia budú mať možnosť reprezentovať Slovensko na pracovnom dni Euroscola v Štrasburgu v prvej polovici školského roku 2024/25. (Cenu nemôže získať škola, ktorá v roku 2024 absolvovala pracovný deň Euroscola v Štrasburgu.)

Súťažné príspevky, ktoré sa umiestnia na druhom a treťom mieste, dostanú od nás balík plný prekvapení na adresu školy.

 

ČASOVÝ HARMONOGRAM SÚŤAŽE

Prvé kolo súťaže – Videá môžete zasielať a zároveň zverejňovať na svojich účtoch od 8. do 26.mája 2024 do 22:00.

Druhé kolo súťaže – Vybraní 3 finalisti budú zverejnení najneskôr 28.mája 2024, ich videá budú zverejnené na Instagramových profiloch @europskyparlament a @europskydialog, kde bude za ne následne možné hlasovať do 5.júna. Hlasovanie sa ukončí 5.júna 2024 o 22.00 a víťaz bude vyhlásený 6.júna na Instagrame @europskyparlament a internetovej stránke https://europskyparlament.sk.

 

TIPY NA TÉMY

Tu nájdete príklady aktuálnych európskych tém:

Demokracia - viď video Využi svoj hlas
Ochrana klímy a životného prostredia
Budúcnosť európskej energetiky
Bezpečnosť a kvalita potravín
Digitálna transformácia
Ochrana vonkajších hraníc EÚ a posilnenie bezpečnosti
Konkurencieschopnosť Európy
Zamestnanosť
Príležitosti pre mladých


ÚPLNÉ ZNENIE PRAVIDIEL NÁJDETE TU.

sua-euroscola-vyui-svoj-hlas