LUX Film Days v Žiline

Tohtoročné filmové dni LUX Film Days sa uskutočnia v dňoch 7. – 9. marca 2023 v Kultúrnom centre Stanice Žilina-Záriečie. Ponúknu Vám projekciu celkovo piatich filmov nominovaných na Cenu publika LUX, udeľovanú každoročne Európskym parlamentom spolu s European Film Academy, Európskou komisiou a Europa Cinemas, a filmovú prednášku šéfredaktora Kinema.sk Petra Konečného na úvod.

Tohtoročné filmové dni LUX Film Days sa uskutočnia v dňoch 7. – 9. marca 2023 v Kultúrnom centre Stanice Žilina-Záriečie. Ponúknu Vám projekciu celkovo piatich filmov nominovaných na Cenu publika LUX, udeľovanú každoročne Európskym parlamentom spolu s European Film Academy, Európskou komisiou a Europa Cinemas, a filmovú prednášku šéfredaktora Kinema.sk Petra Konečného na úvod. 


Hollywood je nuda, najlepšie artové filmy po roku 2000 s Petrom Konečným (štvrtok 7. 3., 18.00)
Od roku 2000 vznikli stovky mimoriadnych európskych filmových diel. Peter Konečný predstaví tie, ktoré radikálne formovali jeho filmové uvažovanie. Čaká vás pohľad na témy života, smrti, sveta, spoločnosti, odrážajúce sa v modernej európskej kinematografii. Rozsiahla, ukážkami nabitá prednáška vás vráti v čase a možno vo vás prebudí podobnú fascináciu filmom, akú má sám jej autor.


The Teachers‘ Lounge (štvrtok 7. 3., 20.00)
Učiteľský salónik je nemecký dramatický film z roku 2023. Carla Nowaková, mladá učiteľka telocviku a matematiky, sa na novej strednej škole stretáva s nečakanými výzvami. Jej idealizmus ju vyzdvihuje medzi kolegami, no keď sa objavia nevysvetlené krádeže a obvinený je študent tureckého pôvodu, rozhodne sa pátrať. Skrytá kamera odhaľuje páchateľa - nenápadnú sekretárku Friederike Kuhnovú, matku jej talentovaného žiaka Oskara. Carla stojí pred dilemou, keďže vedenie školy chce Oskara presunúť. Oskar a jeho matka sa bránia, čo spustí vášnivú diskusiu o pravde a spravodlivosti, odhaľujúc napätie medzi učiteľmi a študentmi.


Sestry z dymovej sauny (piatok 8. 3., 17.00)
Sestry s dymovej sauny je dokumentárny film z roku 2023, ktorý napísala a režírovala Anna Hints vo svojom celovečernom režijnom debute. Uprostred sviežej zelene lesov južného Estónska sa v príbehu skupina žien stretáva v bezpečí tmavej dymovej sauny, kde sa delia o svoje najskrytejšie myšlienky a tajomstvá. V hustej, sparnej horúčave odhaľujú všetko, aby zo svojich tiel vyhnali strach a hanbu a znova tak nadobudli silu.


20, 000 druhov včiel (piatok 8. 3. 20.00)
20, 000 druhov včiel je španielsky dramatický film z roku 2023, ktorý napísala a režírovala Estibaliz Urresola Solaguren. Film rozpráva príbeh osemročnej Lucie, ktorá sa snaží nájsť svoju identitu. Počas leta v dedinskom dome uprostred úľov dievča skúma svoju ženskosť a bojuje s tým, že si ju ľudia pri oslovovaní mýlia s chlapcom. Jej život i život jej matky preto navždy zmenia. 


Na lodi Adamant (sobota 9. 3., 17.00)
Francúzsko-japonská koprodukcia nás pozýva na palubu lode Adamant, na ktorej nachádzajú útočisko dospelí trpiaci duševným poruchami. Film nás vnáša na loď na rieke Seina v centre Paríža, na ktorej sa môžeme stretnúť s pacientmi a opatrovateľmi, ktorí deň čo deň spoluvytvárajú život v tomto zariadení. Táto loď im ponúka starostlivosť, ktorá ich ukotvuje v priestore a čase a pomáha im zotaviť sa alebo zotrvať v psychickej pohode.


Karaoke Blues (sobota 9. 3., 20.00)
Karaoke Blues je fínska tragikomédia z roku 2023 od režiséra Aki Kaurismäkiho. Karaoke Blues rozpráva príbeh dvoch osamelých ľudí, ktorí sa spoznajú úplnou náhodou v jeden večer v Helsinkách a pokúšajú sa nájsť prvú, jedinú a najväčšiu lásku svojho života. V ceste k tomuto vznešenému cieľu im stoja alkoholizmus hlavného hrdinu, stratené telefónne čísla, to, že nevedia, ako sa ten druhý volá ani kde býva, ako aj to, že život neraz hádže polená pod nohy tým, ktorí sa usilujú nájsť šťastie.

 

Vstupenky na jednotlivé predstavenia si môžete zarezervovať na stránke Kultúrneho centra Stanice Žilina-Záriečie. Vstupné je symbolické 1 euro – slúži ako rezervácia miesta v kinosále. 


Všetci finalisti Ceny publika LUX 2024 už dlho žnú na festivaloch úspechy. Príďte si ich pozrieť a pripojte sa k najväčšej filmovej porote v Európe!
Filmy môžete hodnotiť do 14. apríla 2024 na stránke Ceny publika LUX. Nepremeškajte šancu získať niektorú z množstva úžasných cien! Jednou z nich je vstupenka na slávnostné odovzdávanie ceny LUX 16. apríla 2024 v Európskom parlamente a možnosť stretnúť sa s režisérmi a filmovými štábmi nominovaných filmov.

Viac informácií nájdete aj na facebookovej stránke podujatia.