Každý je iný, spoločne sme silní

25. ročník Týždňa slovenských knižníc 2024 sa uskutoční pod tradičným mottom – Knižnice pre všetkých, Slovenská asociácia knižníc pridala aj motto: Každý je iný, spoločne sme silní, ktoré mimo iné odkazuje na spoluprácu s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku, ktorá je tohto roku spoluorganizátorom.

Tento rok pripravuje Slovenská asociácia knižníc v spolupráci s Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku, Staromestskou knižnicou v Bratislave a Kanceláriou Národnej rady SR svoje tradičné podujatie „Týždeň slovenských knižníc 2024“ (TSK 2024), ktorého súčasťou bude aj podujatie „Je nás počuť“. Cieľom tohto týždňového podujatia je zdôrazniť spoluorganizovanie spoločných projektov a podujatí s inými organizáciami a osloviť tak všetky generácie používateľov knižníc a zvýšiť povedomie o nich ako inštitúciách pre všestranné využitie v každodennom živote spoločnosti. Záštitu nad oboma podujatiami prevzala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Cieľom podujatia je prepájať generácie čitateľov a zvyšovať povedomie o knižniciach ako inštitúciách pre všestranné využitie v každodennom živote spoločnosti. Chceme poukázať na to, že slovenské knižnice kráčajú so súčasným vyspelým svetom. Pracujú s témami ako prístupnosť, digitalizácia, umelá inteligencia, ale aj bezbariérovosť, dostupnosť informácií, vzdelávanie a boj proti dezinformáciám. Zároveň počas TSK 2024 knižnice upriamia pozornosť na knihy, pretože knihy napomáhajú rozvíjať funkcie reči, kognitívne schopnosti, ale aj pamäť, kritické myslenie, vyjadrovanie, úsudok, porozumenie a iné mozgové aktivity. Knihy nielen pomáhajú snívať, predstavovať si a rozvíjať fantáziu. 

Slávnostné otvorenie TSK 2024 sa uskutoční 4. marca 2024 vo výstavných priestoroch Západnej terasy Bratislavského hradu. Jeho súčasťou bude otvorenie nových priestorov Parlamentnej knižnice na Severných hradbách Bratislavského hradu, interaktívna výstava aktivít knižníc na Slovensku, prezentácia vzdelávacích aktivít, propagácia kreatívnych dielní a digitálneho vzdelávania v knižniciach. Otvorenie TSK 2024 je tradične spojené aj s odovzdávaním ceny Slovenskej asociácie knižníc SAKAČIK jednej z členských knižníc za jej aktívnu činnosť, resp. za prípravu významného podujatia alebo uskutočnenia významného činu v roku 2023. Tento rok Slovenská asociácia knižníc ocení Knižnicu Juraja Fándlyho v Trnave za projekt Cyklus VedoMost, ktorého hlavnou myšlienkou podujatia pre širokú verejnosť je vzbudiť záujem o vedu, budovať mosty medzi ľuďmi a tak nadobudnúť nové a vzácne vedomosti. 

Súčasťou celoslovenského týždňového podujatia (4. – 10.3.2024) je podujatie Je nás počuť. Organizujú ho knižnice v stredu 6.3.2024 spoločne o 15.30 hod. naprieč Slovenskom. Aj Kancelária Európskeho parlamentu bude jeho súčasťou, čítať budeme spoločne s bývalým europoslancom Miroslavom Mikulášikom v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. 

Informácie o všetkých podujatiach v rámci TSK 2024 nájdete na tomto linku.